Piątek, 15.10.21
Kochana Irenko, nagrodę Nobla z medycyny za rok 2021 przyznano za zbadanie, jak działa zmysł dotyku.
"Nasz organizm jest szczególnie uzależniony od odczuwania temperatury i dotyku. Potrafimy doskonale adaptować się do zmiany temperatury właśnie dzięki istnieniu takich receptorów."
"Ci nobliści poznali, w jaki sposób komórki są w stanie odbierać informację. Receptory reagują nie tylko na określony czynnik, który je aktywuje. Bywa też, że są cząsteczki chemiczne, które wiążąc się z nimi, wywołują bardzo podobny efekt. Tą cząsteczką okazała się kapsaicyna. Ona odpowiada też za ostry smak papryczki chilli i wywołuje uczucie gorąca” – tłumaczył prof. Malejczyk.
Więcej szczegółów w https://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news%2C89579%2Cprof-anna-kostera-pruszczyk-nobel-z-fizjologii-uklon-w-kierunku-nauk
Pogodnego wieczoru, Tata
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz